3 Ocak 2023 Salı

Dikkat ! Bu Seri Yalnızca Kitap Önerisi İçermektedir'' Okuduğum Kitaplar Üzerine 2 '

                                            

''Hepimiz  Gogol'un Paltosundan Çıktık''                                 

                                                 GOGOL OKUMAK 

Bu seriyi başlatırken hafif  heyecanlıyım aslında  çünkü  kitaplar hakkında yazı yazmak  pek  harcım değilmiş gibi hissediyorum. Beni  bilirsiniz ben devrik cümleleri severim  yazarken de konuşurmuşçasına bir çırpıda yazarım  ve biter.  Eee şimdi ne yapacağım çetrefilli bir işe kalkıştık bir de serinin başlangıç ismine bakın… Umarım Gogol mezarından kalkıp benim yazıyı da sobasında yakmaya kalkmaz.

Nefesler tutulsun. Gogol serisi başlasın.👃
                    
İlk Önereceğim Kitap: ''BİR DELİNİN ANI DEFTERİ ''📖

Yoksul bir hayattın içinde yaşamaya çalışan ve kendi halinde bir memur olan Aksentiy İvanoviç'in sıkıcı sıradan hayatı çalıştığı dairenin müdürünün kızana aşık olmasıyla değişir. Bu aşk onun için imkansızdır çünkü aralarında sınıfsal fark vardır. Bu aşkın imkansızlığına kendini o kadar kaptırır ki bir gün gördüğü bir haber sonucunda  kendini farklı bir kimlikte farklı bir yerde görmeye başlar. Artık o İspanya Kralı 8. Ferdinand'dır. Kendini buna o kadar inandırır ki en sonunda kendini akıl hastanesinde bulur. 

Ahh o kadar akıcı bir kitap ki  hemen bitiveriyor. Bu kitaba puanım 10 üzerinden 10 çünkü kendisi tam bir ilham kaynağı Gogol'un mizahına ve ince zekasına hayran oluyorsunuz. Acayip bir kaleme sahip kendisi. Bu eseri tiyatroda izlemeyi de çok isterdim umarım bir gün denk gelirim.  (Kitabın sonuna kadar anlatmak istemesem de anlatmışım)
 puan (5/5)                                      ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐

 İkinci Önereceğim Kitap: ''VİY '' 👹

Amanın Yarabbi. Ben hayatımda hiç bir kitaptan bu kadar korkmadım o kadar iyi tasvir edilmiş bir kitap ki sanki korku filmi izliyormuşsunuz gibi gözünüzde canlanıyor. 19. yüzyılda yaşamış ve o zamanın batıl inanışlarını bu kadar güzel işlemiş bir yazarla daha karşılaşmadım ben. Kitap 3 hikayeden oluşuyor. ''Viy, İvan Kupala Arifesi Akşamı, Korkunç Bir İntikam'' Gogol kitaba Viy' in ne olduğuna dair  küçük bir not düşmüş.

Viy: Halk arasında bilinen hayali bir varlıktır. Küçük Rusyalılar göz kapakları yere kadar değen cücelerin efendisini bu isimle anarlar. Bu hikaye tamamen halk arasındaki efsanedir. İçindeki hiçbir şeyi değiştirmek istemedim ve nasıl duyduysam öyle aktarıyorum. 
    
Kiev'de Baratskiy Manastırı'nda okuyan üç  genç (Teolog Halyeva, Filozof Homa ve Hatip Tiberiy) okulları tatil olunca birlikte gezintiye çıkarlar. Uzun yürüyüşün ardından yorgun ve aç düşerek geceyi geçirecekleri bir yer arayan gençler  gördükleri bir eve sığınmak için kapısını çalarlar. Evde yaşlı bir kadın vardır başta bu üç öğrenciyi eve almak istemese de öğrenciler bir şekilde ikna ederek eve girerler.. Yaşlı kadın bu üç öğrenciyi de ayrı odalarda yatırır. Homa'nın odasına girerek onu ele geçirir.Kadın aslında bir cadıdır.  Homa yaşlı kadının cadı olduğunu anlar ve onu yaralar o sırada cadı genç ve güzel bir kıza dönüşür Homa'da o anki korkuyla olay yerinden kaçarak Manastırına sığınır. Biraz zaman geçtikten sonra Manastırdan Zengin bir köylünün kızının cenazesinin başında 3 gece  dua okuması için çağırılır. Bu durumda bir terslik olduğunu  anlayan Homa gitmek istemese de zorla gönderilir. Gece dua okumak için kiliseye gittiğinde ölen kızın cadı olduğunu anlar cenazesinin başında dua okumaya devam ederken cadı tabuttan çıkar ve Homa' ya 3 gece boyunca saldırır. 

Kitabın devamı var sonunu yazmadım. Okumak isteyenler için son derece güzel bir gerilim korku kitabı.
Puan 5/4 çünkü korktum             ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Üçüncü  Önereceğim Kitap: ''PALTO'' 🧥

Not: Bu kitap öyle ses getirmiş ki Rus halkı Gogol'u  kendi halkını kötü göstermekle suçlar. Kitabı sonuna kadar yazmayacağım 

Baş kahramanımız Akakiy  Akakiyeviç, devlet dairesinde çalışan dokuzuncu dereceden  özel kalem memurudur. Son derece sessiz sadece kendi işiyle meşgul olan kendi halinde bir kişiliğe sahiptir. Öyle ki bu kişiliği yüzünden iş arkadaşları tarafından alay konusu olurdu. Akakiyeviç ise bunlara kulak asmaz işini sevdiği için önemsemezdi. İşi bir takım özel belgeleri kopya etmekti. İşini öyle seviyordu ki eve geldiğinde de kendini bir şeyleri kopyalamaktan geri alamıyordu. Akakiyeviç kıt kanat geçinen bundan da şikayetçi olmayan biriydi. 

Rusya'nın sert kışlarında üşümemek için  giydiği paltosu artık iyice yırtılmış yamaya yamaya neredeyse yok olmuştur. İş arkadaşları artık dalga geçmeye Akakiyeviç' in paltosundan başlarlar. Akakiyeviç' te artık paltosunun sıcak tutmadığının farkındadır ve doğruca yamaması için terziye gider. Terzi paltonun artık yama tutmayacağını ve tek çaresinin yeni bir palto diktirmek olduğunu söyler. Yeni palto alacak parası olamasa da sonunda ikna olan Akakiyeviç bir palto yaptırmak için para biriktirmeye başlar. Dairede ki müdürü onun çalışma azminden dolayı daha çok ikramiye verdiğinde ise yeni  paltosunu yaptırır. Akakiyeviç mutlu bir şekilde paltosunu giyer palto öylesine güzeldir ki iş arkadaşları bu palto için bir parti düzenlerler. Zorla da olsa partiye gelmeyi kabul eder ve partiden dönüşte hayatı yeni paltosu yüzünden alt üst olur.
puanım 5/5                                       ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐


 * Bu seriyi 3 kitapla başlatıyorum.
**Gogol okumaya Bir Delinin Hatıra Defteri ile başladım. Başlangıç için bence uygundur. 
***Gogol okurken yazar hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmanız gerekir yoksa kitaplarında neyden bahsettiğini pek anlamayabilirsiniz. Burun emojisi bile yazarla ilişkilidir.

Okuduğum Kitapları Sırasıyla
BİR DELİNİN ANI DEFTERİ  
FAYTON 
NEVA BULVARI
BURUN
VİY
BÜYÜLÜ YER
PALTO 
PORTRE


Okuyacaklarım
Müfettiş 
Ölü Canlar ( Gogol'a sinirliyim 2. seride yazacağım.)

105 yorum:

  1. Merhabalar.
    Gogol'un kitap tanıtımlarıyla ilgili paylaşımınızı okudum. Korkunuz yersiz, çok da güzel bir kitap tanıtım yazısı olmuş. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Sayenizde Gogol ve kitapları hakkında bilgi sahibi olduk. Blog camiasında okudukları kitaplarla ilgili tanıtım ve tavsiye paylaşımı yapanlar, aslında bizlerin yararına çok iyi bir iş yapmaktalar. Teşekkürler.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey, güzel yorumunuz ve beni yüreklendirdiğiniz için çok teşekkür ederim inanın bu yazıyı yazarken o kadar fazla yazıp sildim ki ne gereksiz ne gerekli kavrayamadım ortaya böyle bir şey çıktı bana kalsa ben günlerce bu konu hakkında yazabilirim fakat o zamanda kitapların bir heyecanı kalmaz:)

      Sil
  2. Ilk yazı için güzel ve akicı bence keske biraz daha anlatsaymışsın. ilk kitabı okuyacağın hangi yayın evini onerirsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş bankası kitapları birleştirip güzel bir seri haline getirmiş oradan alabilirsiniz teker teker almaktansa daha mantıklı bence :)

      Sil
  3. Yazını tesadüfen gördüm bence gayet güzel olmuş ama Gogol çok derin bir adam ve bir çok yazarın ustam olarak belirtiği bir yazar okumak hic kolay değil yazılari kara mizah ve ironilerle dolu hiç bir sey anlamadan okuyan çok insan olur. Burun emojisi cok manidar olmuş aman dikkat gelip Niçuuun beni yaziyorsun diyip kaldirip atabilir yazini ateşe her şey rahiplerin doldurmasına baglı ;) yazını sevdim 2. yi bekliycem. Espirili yazışında güzel olmuş. Ölü canları okumamana saşırdım. baya kitabını okumuşsun Bravo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için çok teşekkür ederim. Ama Gogol'un da öncü gördüğü bir isim var bu sene Puşkin' e de yoğunlaşacağım. Ölü Canları okumamamın bir sebebi var bende ki kitabın basım tarihi çok eski ve ciltli bir kitap yarım kalması beni o kadar üzüyor ki bir türlü okuyamadım, bir de Müfettişi okumadan ona geçmek istemiyorum :) en son okuyacağım büyük ihtimal.

      Sil
    2. Önereceğin bir çevirmen var mı ? senchangi cevirmenden okuyorsun onları da yazarsan çok sevinirim

      Sil
  4. Ben de palto, neva bulvari ve burun hikayelerini okudum. Bana gore bir bir dili var yazarin diger kitaplarini da okuyabilirim yani. Sizin serileri takip etmek benim icin de verimli olacak
    . Iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. Biraz basladim diger kitaplarina ben de sizin gibi gogol okuma programina başladım.

      Sil
    3. Çok sevindim sizden de bir yazı bekliyorum fikirlerinizi çok merak ettim sevgili Deniz :)

      Sil
  5. Ey Gogol sen nelere kadirsin :)))

    YanıtlaSil
  6. Devrik cümleleri sevenler kulübündenim, pek keyifle okudum. Ve Gogol okumak alkışlık bir durum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Palto isimli kitabı bende okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paltonun sonu da tam Gogol'luk kesinlikle okumalısın :)

      Sil
  9. Gogol bu yazını okusaydı eminim çok mutlu olurdu. Hakkını vermişsin bence. Devrik cümle ben de severim. Yeni yılını geç de olsa kutlarım. Sevgiler selamlar 🤗🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız. Bu yorum beni çok mutlu etti ama hakkını vermiş miyimdir bilemiyorum. Senin de yeni yılın kutlu olsun. Sevgiler ve saygılar

      Sil
  10. Kitap yazıları gibisi var mı :)
    Her kitabın farklı bir okuma deneyimi oluyor. :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Devrik cümleleri kullanmayı ben de sevenlerdenim. :)
    Şu an okumakta olduğum kitap Gogol’dan. Önermiş olduğunuz kitabın elimde olması da bu yazıyla karşılaşmış olmam da hoş bir tevafuk oldu benim için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim. Umarım sende analizini yaparsın Birpembesever.

      Sil
  12. İlk iki kitap özellikle ilgimi çekti, değişik konuları seviyorum. Viy'i merak ediyordum zaten, konusunu sevdim. :)) Bence çok güzel anlatmışsın kitapları, hep yaz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu Emanet. Çok teşekkür ederim yorumun için o zaman Paltoyu da seversin çünkü onun sonu da değişik ve biraz fantastik :)

      Sil
  13. Müfret. Gerçekten de deli saçması bir kitap :)) ama ben çok sevdim tam bir Gogol klasiği

    YanıtlaSil
  14. Bir Delinin Hatıra Defterini okurken evi su basmış kitap yerde olduğu için (yerde oturmayı severim) okunamaz hale gelmişti. Sonunu öğrenmek beni mutlu etti. Palto'da güzeldir. Ölü Canlar'ı okumuştum ama üzerinden çok zaman geçtiği için aklımda kalmamış pek.
    Gogol'un Burun kitabını da merak ettim. İlk üçe girememiş ama okumak isterim :) Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burun'u 2. seride yazacağım çünkü yazarı tanımadan Burun'u okumak anlamsızlaşıcağını düşünüyorum hikaye tuhaf ne alaka dedirte bilir insana :) güzel yorumun için çok teşekkür ederim film gündemi :)

      Sil
  15. Gogol, çok fazla kitabını okumamış olsam da sevdiğim yazarlardan.

    YanıtlaSil
  16. gogol okunması gerekli olanlardan bence de :) 5 tane öyküsünü okuyabildim şimdiye kadar, bir delinin hatıra defteri,burun,palto,mayıs gecesi ve portre...devamı gelecek elbette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs Gecesinin başka bir isimle basılmışı var mı acaba ? kesin okumuşumdur ama hatırlayamadım.

      Sil
  17. Palto'yu sevmiştim ben kısa ama çarpıcı bir kitaptı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmenize çok sevindim. Değerlii yorumunuz için çok teşekkür ederim

      Sil
  18. Viy'i duymadım bile daha önce, okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  19. Hiç Gogol okumadım ama güzel olduğu anlaşılıyor, benim de Gogol okuma vaktim gelmiş demek ki, eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. okuduğunuzda pişman olacağınızı sanmıyorum :)

      Sil
  20. Gogol okudum mu anımsayamıyorum ama yazını okuduktan sonra bir istek geldi açıkçası. :)
    Bu sene bitmeden birkaç kitabını okurum umarım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım okursun Mor Düşler Kitaplığı senin seveceğini düşünüyorum :)

      Sil
  21. Evet beğendiğimiz yazarlardan. Keşke daha sık blog yazısı yazsanız içeriklerinizin oldukça kaliteli olduğunu belirtmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz beni çok mutlu etti :)

      Sil
  22. Muchas gracias por la recomendación. Tienes un blog estupendo.
    Saludos desde España.

    YanıtlaSil
  23. ilk paragrafın çok hoştu, istediğin gibi yaz yani içtenlik önemli kitap yazılarında da :) gogol ivit yakmış de mi deli adam :) viy bilmiyordum yaa :) palto, yutupta radyo tiyatrosu var dinle çok güzel :) bir delinin hatıra defteri de tiyatro ıyunu var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh o kadar istiyorum ki tiyatroda izlemeyi umarım bir gün izleyebilirim. Sesli Tiyatroyu dinliyeceğim Deep :))

      Sil
  24. Viy için tam olarak kocaman puntolar ile not aldım, harika bir tanıtım postu olmuş, kesinlikle çok iyi ve devamı getirilesi :) Sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkür ederm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Kitap Eylemi. Kitabı beğeneceğine eminim :)

      Sil
    2. Sabahattin Ali serisini yazmak için ilhamı kimden aldığım ayyuka çıkmış oldu teşekkürler :)

      Sil
    3. İlham almana çok sevindim Kitap Eylemi. Oysaki ben hiç üstüme alınmamıştım yazında sanırım. Yeni serilerini bekliyor olacağım :)

      Sil
  25. Gogol hiç okumadım bundan sonra okumaya çalışacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumun için teşekkür ederim Dayı Yazar :)

      Sil
  26. Gogol bu yazıyı yakmaya kalkar mıydı bilinmez ama bana böyle bir seriyi yazabilme harcına sahip bir okurmuşsun gibi geldi :) Yazıdaki heyecan bana tamamıyla geçti, şu saatten sonra Gogol okumaya dair tek çekincem anlamamak, hakkını vererek okuyamamak olur. Bu arada Gogol'a giriş kapısını da gösterdiğin için ayrıca teşekkür edeyim unutmadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim Beş Senede Devri Alem. Yazıda ki hissiyatımı hissetmene de ayrı sevindim. :) umarım sende beğenirsin kitaplarınıı

      Sil
  27. iyi yazar, okumadığım kitaplarını listeye aldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumun için teşekkür ederim maviye iz süren :)

      Sil
  28. Gogol okumadığım bir yazar. Rus yazarları ve kitaplarını beğenirim. Böyle tanıtım yazıları okuyunca ne çok okumadığım kitap ve yazar var diye hayıflandığım oluyor. Bizler okuyucu isek kitaplar hakkında yazabiliriz, diye düşünüyorum. Teşekkürler güzel yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumun için teşekkür ederim Mehtap. Bana da aynısı oluyor listem okudukça artıyor :)

      Sil
  29. Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık. Bunu duyabilseydi ne derdi acaba Gogol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biyografilerini okuduğum bir yazar değil ne der kestiremiyorum ama o da Puşkin'e atıfta bulunurdu kesin :)

      Sil
  30. Gayet güzel anlatmışsınız:) Dönüp bloguma baktığımda Gogol'un Eski Zaman Beyleri kitabını değerlendirdiğimi fark ettim. Oysa Gogol'un bahsettiğiniz Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri, Burun gibi eserlerini biliyorum. Ya eskiden okuduğum kitaplardı, ya da radyo tiyatrosu ve sesli kitaptan okudum sanırım. Gogol'un Rus klasikleri arasında yeri ayrı tabii, bütün eserlerini severek okurum. İyi okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Kaystros Tyrha. Eski Zaman Beylerini okumadım denkte gelmedim açıkçası hatırlamıyor da olabilirim hemen listeme alıyorum :)

      Sil
  31. Gogol henüz okumadığım yazarlardan. Ölü Canlar kitabını çok merak ediyorum. Çok güzel anlatmışsın hepsini, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölü Canları bende merak ediyorum başlamadım hala başlarım yakında :)

      Sil
  32. Çok teşekkür ederim Simyamist :)

    YanıtlaSil
  33. Palto hikaye kitabını çok eskiden okumuştum. Hatta tiyatro oyununu da izlemiştim. Bir Delinin Anı Defteri kitaplığımda okunmak için bekliyor. Bu güzel anlatımınızdan sonra umarım en kısa zamanda okurum. Beyninize, okuyan gözlerinize sağlık olsun. Bol okumalar size...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh bende tiyatroda izlemek istiyorum. Özellikle Müfettişle Bir Delinin Hatıra Defterini.. Güzel yorumunuzu eksik etmediğiniz için çok teşekkür ederim

      Sil
  34. Okuması keyifli kitaplar var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  35. Önerdiğiniz kitapların hiç birini okumadım fakat o kadar güzel anlatmışsınız ki, okumak için sabırsızlanıyorumm.. Çok güzel bir yazı olmuşşş mutlaka devamı gelmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim Adem Akbaba.

      Sil
  36. Bir Delinin Anı Defteri, Palto, Burun, Neva Bulvarı harika kitaplardı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende severek okudum renklitırtıl güzel yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  37. Gogol'ü çok severim, Taras Bulba ve Ölü Canlar'ı okudum. Her iki kitapta çok iyiydi ama Ölü Canlar'ın yeri ayrı. Sıra gelirse Palto'yu da okuyacağım. Kitapları çok iyi anlatmışsınız, ayrıca nasıl istiyorsanız öyle yazın herkesin bir stili var. Devrik cümleyi bende çok seviyorum yazarken kendiliğinden öyle yazıyorum ama konu kitap olunca yurtdışından da blog okunuyor ve google çevirisinde devrik cümleler iyice anlamsızlaşıyordur diye bazen yazdıklarımı düzeltiyorum, aklınızda bulunsun. Keyifli okumalar, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerli yorum ve fikir paylaşımı için çok teşekkür ederim Gül Akça çok haklısın artık kitap serilerimde daha fazla dikkat edicem :))

      Sil
  38. Devrik cümle sevenlerdenim:)
    Bir delinin anı defterini okumuştum. Palto'yu da okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım okur ve seversin Düş Tasarımcısı yorumun için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  39. Gogol daha önce okumadığım bir yazar ama yazıdaki kitapları merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim diaryofmeri umarım okuma fırsatın olur ve seversin :)

      Sil
  40. Palto,ilgimi çekti.Baya da yüksek bir puan vermişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben çok sevdim okurken. Güzel yorumun için teşekkür ederim Yurdagül Çelik

      Sil
  41. Gogol "Bir delinin ani defteri" . Kızım bu kitabı "Mutlaka okumalisin" notuyla bırakmış. Kitap önerileri için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için ise ben teşekkür ederiim

      Sil
  42. Merak etmeyin bu soğukta kalkıp gelecek değil ya! :)) Yazın belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sizi uzun zamandır görmüyordum. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim benii güldürdünüz :))

      Sil
  43. Kitaplarla ilgili yazılar çoğalmalı. Maalesef hala toplumda okumayan ve okuyana saldıran bir kesim var. Daha geçenlerde Facebook sayfamda kitap paylaştığım için aldığım saldırgan mesajlardan bahsetmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanırım bu toplum yozlaşmış insanlarla dolu. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  44. Bir Delinin Hatıra Defterini ben de okudum. Gogol' un güzel ve akıcı bir anlatımı var. Ama bir süre sonra fantastik dünyaya dalıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu öncü yapanda gerçekliğiyle fantastik bakış açısını bir araya güzel bir ayarla getirmesi bence :) Güzel yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  45. E ben hemen listeme alıyorum o zaman

    YanıtlaSil
  46. Gogol ü ben şanssızlık eseri Ölü Canlar ile tanıdım. Garip bir kitaptı o zamanlar epey de küçüktüm. Anlayamamıştım. Sonrasında Palto ile şok geçirdim.Sevmediğim Gogol nasıl bu olabilirdi? Burun u okurken de çok eğlenmiştim. Bir Delinin Hatıra Defteri tam benim damak zevkime göreydi. Severim Gogol'ü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölü Canları hala okumadım. Elimde var ama fırsat olmadı. Güzel yorumun için teşekkür ederiim.

      Sil
  47. Güzel bir yazı dizisine başlamışsınız, ben Viy'i merak ettim umarım okurum yakın vakitte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel bir hikaye umarım okursun Gül Özdemir :)

      Sil
  48. Benim okuduğum kitabın içinde, Bir Delinin Hatıra Defteri, Palto ve Burun hikayeleri vardı. Her üç uzun hikaye de, zamanının ötesine taşınabilecek eserlerdi. Dostoyevski boşuna dememiş; "Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık" diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım iş bankası basmıştı o şekilde ben ayrı ayrı okudum ama bir kitapta toplanması çok iyi oldu bence :) Kesinlikle.

      Sil
  49. Merhaba ve günaydın kızım; Dostoyevski
    ve Gogol. en çok okuduğum yazarlardandır.
    Sana yine ziyarete geleceğim. Bloğun sade ve güzel. Sevgiler yavrum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh sizin güzel yorumunuzu görmek beni o kadar mutlu etti kii. Gogol'u aşırı sevmeme karşın Dostoyevskiden o kadar da zevk alanlardan değilim ama bu kitaplarının güzel olmadığı anlamına gelmiyor elbette sadece ben biraz sıkılıyorum o kadar güzel yorumunuz için sonsuz teşekkür ederim lütfen her zaman uğrayın güzel enerjinizi hissettirdiniz bana 💙

      Sil